Úthálózat karbantartása és javítása

Székelyudvarhelyen 183 utca van, az úthálózat 89,7 km, amiből 60,5 km aszfalt és beton, 2,9 km kockakő, 26,3 km nem modernizált út. A járdák hossza 59,2 km.

Fontos tudnunk, hogy ez az összeg a karbantartási és javítási költségeket tartalmazza. Az úthálózat fejlesztését a saját és uniós beruházások között találjuk.

Évente a karbantartási munkálatok keretében sor kerül minden olyan utca, út és járda karbantartására, melyek előzetes felmérések, lakossági bejelentések alapján felkerülnek egy listára, és a városi tanács elvi beleegyezését adja hozzá, jóváhagyva a költségvetésben előirányzott összeget.

Ezeknek a munkálatoknak jelentős részét közbeszerzési eljárást követően, szerződés alapján szakcégek végzik el minden évben. A munkálatok aszfaltozott utak, járdák esetében kátyúzást, fedlapcseréket, szegélykőcserét, kisebb felületek szőnyegezését, kockakővel burkolt utaknál kisebb nagyobb felületek felszedését, újrarakását, fedlapcseréket, szegélykőcserét.

Az eseti hibákat a város területén, melyek sürgős beavatkozásokat igényelnek (útjavítási szezonon kívül, munkaszüneti napok, napi munkaidőn lejártával, éjjel)  a polgármesteri hivatal karbantartó csoportjának emberei végzik.

Ebbe a tételbe tartoznak továbbá az útfestések és a közlekedési táblák költségei is.

Hogyan módosíthatom?

  • Növeld az összeget, ha úgy gondolod, hogy útkarbantartásra többet kellene költeni.
  • Csökkentsd az összeget, ha úgy gondolod, hogy útkarbantartásra kevesebbet kellene költeni.

Többet akarok tudni: